Tang som gødning (Guide)

Sådan laver du hjemmelavet tanggødning

Fordelen ved tang som gødning til dine planter er, at den indeholder op mod 70 naturlige forekommende mineraler, bioaktive stoffer, vitaminer og meget mere. En anden fordel er, at du kan bruge det, må mange forskellige måder, f.eks. kan du bruge tang eller ålegræs til at lave bede og dyrke kartofler i og dermed undgå kartofler med jord på. Du kan også vælge at bruge tang som jordforbedring eller som gødning ved at lave et udtrak af tang derhjemme. Bliv klogere i artiklen om brugen af tang som gødning og jordforbedringsmiddel i din have.

Tang som jordforbedring

Bring hele familien med på stranden, gerne efter en blæsende nat eller storm. Medbring beholdere eller sække til opsamling af gratis tang og ålegræs langs stranden. Når du kommer hjem, skal du vaske de værste salte af tangen, så du ikke svider dine planter. Ønsker du ikke at bruge vandhanevand, kan du alternativt lægge tangen i en bunke i en periode med regn hvor saltene så naturligt vaskes bort. Når din tang er vasket fri af de værste salte, kan du vælge at tørre det for at bruge det som gødning i krukker eller som kompostaktivator. Ellers skal du lægge din vasket tang oven på jorden i efteråret og lade jorden omsætte det. I foråret kan du vælge at kultivere det resterende ned i jorden med en havefræser eller vende jorden med en greb.

Hjemmelavet udtræk af tang

Du skal helst bruge frisk tang ved udtræk, men tørret kan også fint gå. Ligesom når du laver tang til jordforbedring, skal du skylle tangen og fjerne det værste salt. Når det overskydende salt er væk, skal du bruge en spand, som du fylder med 75% med tang og efterfylder med vand. Tilsæt 10g rørsukker pr. liter vand du har brugt. Afslut med tætsiddende låg og placer mørkt og lunt. Hen over de næste 4 uger, vil tangen blive nedbrudt af gavnlige mikroorganismer som udtrækker plantenæringsstoffer, bioaktive stoffer og meget mere fra tangen. Efter 4 uger, skal du tage indholdet i spanden og køre igennem en si. Væsken beholder du som gødning og materialet smider du i køkkenhaven eller på komposten. Tanggødning er perfekt i din køkkenhave, for at bruge det skal du fortynde det. 1 del tanggødning til 10 dele vand. Opbevar din tanggødning i en tæt beholder, mørkt og koldt.

LÆS OGSÅ: Tanggødning – Til brug i haven og på græsplænen

Hjælp! Jeg har ikke mulighed for at gør det selv

Det er en stor proces at lave sin egen tanggødning samt bekosteligt med brug af vand, transport m.m. Heldigvis er der et alternativ fra Jysk Muld Kongerslev som er en Dansk producent af økologiske gødning med afsæt i danske råvare. Hos HaveBixen.dk kan du købe tanggødning i 2,5 liters beholder der rækker til 500 liter gødningsvand. Klik og se 2,5 liters tanggødning her 3 gode grunde til at bruge tanggødning Som du nok har læst, så har tang mange fordele.
  1. Fuld af plantenæringsstoffer: Tanggødning er pakket med vitale makro- og mikronæringsstoffer samt bioaktive stoffer, listen er langt og tæller herunder fosfor, calcium, magnesium, kalium og væksthormoner (såsom auxiner og cytokininer). Disse er essentielle for plantens sundhed og kan hjælpe med at sætte planten i balance og styrke indholdet af NPK (nitrogen, fosfor, kalium) i din jord.
  2. Miljø- og klimarigtig: Som mange tangprodukter skiller tanggødning sig ud for sin bæredygtighed. Undervandstang vokser hurtigt, hvilket giver massive afgrødeudbytter, der hurtigt kan genopbygge sig selv. Tanggødning har også en mere positiv indflydelse på CO2-kredsløbet end andre gødningstyper, herunder hønsegødning, benmel, blodmel og kunstgødninger. Dette skyldes, at tang absorberer en enorm mængde kuldioxid, hvoraf en del kan bruges af de planter, du dækker med tanggødning.
  3. Fantastisk til jordstruktur: Tang kommer fyldt med alginat, en alginsyreforbindelse, der holder tang gummiagtig og formbar over for kraftigt tidevand. Det viser sig, at når alginsyre binder sig til naturligt eksisterende metalmolekyler i din jord, styrker den den overordnede jordstruktur, samtidig med at den giver naturlig beluftning. Dette gør tanggødning til et populært jordforbedringsmiddel.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indkøbskurv