Tanggødning – Til brug i haven og på græsplænen

Tanggødning – Gør havelivet lettere

Tang har mere end 70 mineraler, vitaminer, enzymer. Det er din bedste ven, når du ønsker at undgå kunstgødning eller gødning fremstillet af animalske biprodukter. Økologisk tanggødning er en nyttig kilde til essentielle plantenæringsstoffer som kalium, magnesium og kvælstof samt mange flere herunder bioaktive sporstoffer, der gør planten sundere og mere modstandsdygtig overfor skadedyr. Tang og økologisk tanggødning er normalt en bæredygtig, vedvarende ressource.
Tangplanten er rig på sporstoffer herunder jern, mangan, zink, kobber og bor. Disse er yderst vigtigt for at planten kan trives, og ofte mangler i almindelig gødning såsom benmel, blodmel og ligne.

Frisk tang eller tørrede og forarbejdede tangprodukter er ikke ægte gødning, fordi deres indhold af næringsstoffer ikke er standardiseret og dermed ikke kan garanteres fra gang til gang. Heldigvis forhandler vi hos HaveBixen, økologisk flydende tanggødning fra Jysk Muld Kongerslev i både: økologisk flydende tanggødning 1 liters og økologisk flydende tanggødning 2,5 liter.

Udover tanggødning er en fortrinlig gødning til planter, er der også andre væsentlige fordele at tage med, nemlig hormonerne, som er auxiner, cytokiner, betainer og gibbeleriner.  Disse hormoner er afgørende for plantesundheden. De fleste af disse er kun nødvendige i meget små proportioner, men er ikke desto mindre vigtige.

Auxiner

Der er mange forskellige auxiner, og de har alle deres specifikke roller. En af deres hovedfunktioner er at afbalancere væksthastigheden. De har både vækststimulerende og vækstforsinkende funktioner. De stimulerer også rodvækst og forhindrer knopdannelse eller knopåbning på de forkerte tidspunkter.

Tang kan spille en vigtig rolle i produktionen af plantens egne auxiner, fordi de enzymer, der dannes ved hjælp af sporstoffer fra den flydende tanggødning, spiller en vigtig rolle i dannelsen af disse auxiner.

Cytokininer

Cytokininer er en anden gruppe vigtige plantehormoner. De igangsætter og aktiverer grundlæggende vækstprocesser. Cytokininerne i flydende tangekstrakt stimulerer væksten med større kraft, fordi de mobiliserer næringsstoffer i bladene.

Cytokininer forsinker også ældning (aldringsprocesser) i planten.

Betainer

Betainer spiller en væsentlig rolle i de osmotiske processer i planter. De er med til at øge vandoptagelsen i planter og er yderst hjælpsomme under tørre forhold. Betainer er også særligt nyttige for planter under stress.

Hvilket type tanggødning skal jeg vælge

Formalet tangprodukter omfatter tangmel (knust og tørret frisk tang), pulveriseret tangekstrakt (fremstillet ved at koge tangen og fordampe dens væskeindhold, hvilket efterlader et koncentreret fast ekstrakt, der er pulveriseret), og flydende tangekstrakt (fremstillet af frisk tang vha. kontrolleret fermentering).

Man kan sige at formalet tangprodukter gør sig bedst når iblandes jorden f.eks i forbindelse med dyrkning i krukker eller potter. Økologisk flydende gødning er langt nemmere at dosere og udbringe til sine planter med vandkande eller vandingsanlæg.

Flydende tanggødning fungerer bedst, når den sprøjtes direkte på bladene. Denne metode til påføring er kendt som “bladsprøjtning”.

Sprøjt gødning direkte på planternes blade

Bladsprøjtning er den mest effektive metode til at udbringe økologisk flydende tanggødning til dine planter. Tangekstrakter er 8-20 gange mere effektive, når de påføres bladene, end når de vandes ud i jorden.

Sprøjt gødningen på planternes blade, indtil det drypper af planterne. Planterne vil straks absorbere gødningen og begynde at drage fordel af det på anden dag. Husk at du med fordel kan gøre det om morgen før solen er stået op. Alternativt om aften.

Bemærk: en anden fordel, er, at den flydende økologisk tanggødning, faktisk ser ud til at afskrække skadedyr.

Varier koncentrationen ud fra behov

En fordel ved at bruge en flydende tanggødning er, at du kan variere koncentrationen efter dine behov. For eksempel ville du sandsynligvis bruge en mere fortyndet blanding på en græsplæne, men ville have en tendens til at bruge en stærkere koncentration til en stueplante.

Et af de bedste aspekter ved flydende tanggødning er, hvor nemt det er at justere koncentrationen.  Uanset om du har brug for en fortyndet blanding til din græsplæne eller en koncentreret blanding til dine planter, er processen lige så let som blot at tilføje lidt mere vand.

Hvornår skal man bruge tangprodukter

Formalet eller flydende økologisk tanggødning kan bruges på samme måde som enhver anden gødning, når planterne er i kraftig vækst (normalt mellem marts og september).

Hvis du har adgang til frisk tang, er det en nyttig erstatning for animalske biprodukter og skal ikke komposteres før brug. Den for kultiveres bedst ind i jorden, frisk om vinteren eller foråret, inden den har nået at tørre.

Hvorfor jeg elsker vi, hos HaveBixen økologisk flydende tanggødning

En af de bedste gødninger, du kan bruge på dine planter, er økologisk flydende tang. Alligevel er dette formentlig den sidste gødning, folk tænker på at købe, når de går til deres lokale havecenter eller handler online. Økologisk flydende tanggødning er ikke kun organisk, men den kommer også fra klimavenlig ressource og kan høstes uden at skade miljøet.

De fleste tang-baserede gødninger er lavet af tang, en række tang, der kan vokse til længder på over 50 meter. Sporstoffer fundet i organisk tanggødning omfatter magnesium, kalium, zink, jern og nitrogen – som alle er gavnlige for planter. Nitrogen, for eksempel, er afgørende for produktionen af ​​nitrat, en nøglekomponent, der er nødvendig for planter under fotosyntesen.

Fordelene er mange ved at bruge flydende tanggødning i din have, hvad enten det er på dine græsplæner, dine blomsterbede, dine grøntsager eller endda på dine stueplanter. Vi har fundet resultaterne utroligt imponerende, og vi elsker, at dette er et økologisk naturprodukt, der er høstet på en måde, der ikke vil have nogen negativ indvirkning på miljøet eller selve tangens bæredygtighed.

Vi anbefaler økologisk tanggødning fra Jysk Muld Kongerslev som kan fås her i både: økologisk tanggødning 1 liters og økologisk tanggødning 2,5 liters.

Forskning i de gavnlige virkninger af flydende tang

Talrige undersøgelser på store universiteter rundt om i verden har givet forskellige resultater om de positive virkninger af flydende tang som gødning, herunder:

Frø opblødt i tangekstrakt spirer hurtigere, har større rodmasse, stærkere plantevækst og højere overlevelsesrater. Iblødsætning af planterødder i ekstraktet reducerer også transplantations chok og fremskynder rodvækst.

Da planter blev befrugtet med tang fandt forskere ud af, at: geranier producerede flere blomster pr. plante; druer var sødere; gladiolusknoldene voksede sig større, og agurkeudbyttet steg med 40 procent (og frugterne led sjældnere af blødgøring og rådnende).

Forbedrede udbytter efter tangbehandlinger blev målt i kartofler, sukkermajs, peberfrugt, tomater, æbler, jordbær, okra og appelsiner.

Tang er fyldt med vigtige hormoner, der er essentielle for plantesundheden som auxiner, cytokininer, betainer og gibbeleriner.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indkøbskurv