Få en flot græsplæne – Brugervenlig og nem guide

Få en flot græsplæne – topdressing for begyndere

Er du også ejer af en græsplæne? De fleste af os har en græsplæne, men ofte bliver den overset og vi får den ikke vedligeholdt ordentligt. Det resulterer ofte i mos, ukrudt, dårlig vanddræning. Som mange andre, haveprojekter er det altid bedst at forbygge problemerne med din græsplæne. Du kan forhindre problemer med din græsplæne ved at følge med i sæsonspecifikke vedligeholdelsesopgaver. Heriblandt er nogle af de vigtigste: Klip græsplænen jævnligt Giv topdressing/plænedressing, 1 gang årligt Så ønsker du en lækker, tæt og grøn græsplæne som får resten af haven til at lyse op – Så læs videre her med topdressing for begyndere. Artiklen indeholder både guide til etablering og vedligehold. Ønsker du blot viden om vedligeholdelse af din græsplæne, så scroll forbi første stykke om anlægning af en ny græsplæne

Anlægning af ny græsplæne

Græsfrø eller rullegræs?

Du skal beslutte dig for, om du vil bruge græsfrø eller rullegræs når du skal anlægge din græsplæne. Der er fordele ved begge metoder. Vi anbefaler at bruge såning med græsfrø i forår/efterårsperioderne. I sommerperioderne kan der bruges rullegræs – Men husk at kunstvande, rigeligt! Ellers etableres rødderne ikke i den nye muld.

Såning af græs

Såning af græs med frø er den billigste måde at etablere en græsplæne på i forhold til rullegræs. Når din nyanlagte jord er helt fin og jævn, er det en hurtig og enkel proces at så dine græsfrø, vi anbefaler at bruge en såvogn eller gødningsspreder, så bliver det præcist og du vil spare penge på ellers spildte frø. D vil vare omkring seks uger, før dit græs begynder at ligne en fuldt udformet græsplæne. Dyreliv, særdeles fugle kan være problematisk da de spiser frøene, så her må du være kreativ. Efterhånden som græsset vokser, kan du risikere at have pletter hvor det ikke har etableret sig, her skal du huske at luge for ukrudt indtil græsset for ordentlig fat. Husk jorden skal være våd og over 10 grader.

Værd at vide om rullegræs

Rullegræs er en dyre løsning end græsfrø, men du vil få et lynhurtigt resultat uden for meget besvær. Græsplænen vil se færdig ud efter den er lagt og vandet. Det tager kun én uge før græsplænen kan bruges mod 6 uger for græsfrø. Lægning af rullegræs kan dog være et mere fysisk krævende arbejde, især hvis din have har mange ukurante områder, så du skal skære og tilpasse stykkerne. Derudover er rullegræsset tungt at bære på. Når du har valgt, om du vil bruge græsfrø eller rullegræs til din nye græsplæne, skal du forberede din havejord. Denne proces er den samme, uanset hvilken metode du har valgt.

Sådan forbereder du din jord

Fjern alt det gamle græs og smid i kompostbunken eller på genbrugsstationen. Løsn jorden med haveredskab eller havefræser. Alle større genstande skal fjernes såsom sten og rødder. Valgfri: Tilfør topdressing vækst eller superkompost, indarbejd det godt i jorden. Når du er færdig, skal du rive området helt fin og glat, så du står med en jævn overflade til sidst. Nu skal jorden komprimeres, så græsplænen holder sin form i langtid fremover. Husk når du komprimerer jorden at det skal være jævnt til sidst. Eventuelt ret af med bagsiden af riven. Træd over hele området, pres ned og tryk på jorden for at gøre den helt fast. Hvis dit underlag stadig er meget ujævnt, så riv igen og gentag denne proces. Når din jord er forberedt, kan du enten begynde at lægge dit rullegræs eller så dine græsfrø. Metoderne for hver er detaljeret nedenfor:

Anlægning af græsplæne med rullegræs

Når du køber rullegræs, så anbefaler vi at lægge det inden for tre dage. Hvis rullegræsset står for længe, begynder det at revne, rådne eller udtørre alt afhængig af vejret. Sådan gør du Placer din første rulle på kanten af din græsplæne. Brug en planke over din første udrullede del af rullegræsset, og flyt den i takt med du udruller stykkerne med rullegræs. Så undgår du at beskadige dit nye rullegræs for meget. Husk at lægge rullegræsset tæt og stramt op af hinanden. Så undgår du synlige striber. Sørg for at vande din græsplæne regelmæssigt de første par uger, og undgå at træde for meget på græsset. Lad det etablere sig, så nye og stærke græsrødder kan gro i den nye muld. Du kan slå din græsplæne efter to uger. Men klip ikke for tæt de første par gange.

Vedligeholdelse af græsplænen

Forår

For at din græsplæne kan holde sig flot, grøn og forsætte grokraften, skal den passes og plejes – Særligt i foråret. Græsplænen skal vandes hvis jorden er tør og græsset skal klippes ofte for at tilskynde mere vækst. Når du klipper din græsplæne hyppigt, så undgår du også mange ukrudtsplanter som ikke tåler den type behandling. Er der kommet mos på græsplænen over efteråret og vinteren, så er det vigtigt du fjerner det. Brug en vifteformet rive eller el/motordrevet opriver. Vær så let håndet som muligt med din rive, og pas på ikke at rive sårbart græs. Huller i græsset? Dæk bare pletter rigeligt med nye græsfrø, først løsner du jorden også river du over bagefter for at dække frøene med et tyndt lag jord, alternativ så dækker du med topdressing.

Sommer

Sommer månederne er de varmeste og mest solrige. Der bliver spillet fodbold på græsplænen, hunden nyder skyggen i hjørnet og plæneklippere køre for fuldt drøn. Klip, klip, klip din græsplæne. Når juni rammer, vil din græsplæne have brug for en ugentlig, hvis ikke to-ugentlig trimning. Ønsker du at få det eftertragtede stribemønster skal du sørge for, at dine klippeknive er skarpe og klippe græsset lidt højere, men ofte. Længere græsstrå bøjer lettere, og græsbøjningen på forskellige måder er det, der forårsager striberne. Du kan også gå over det med en plænerulle til særlige lejligheder. Kunstvanding Det vigtigt du kunstvander din græsplæne i tørre og ekstremt tørre perioder. Det kan du gøre med automatisk have sprinkler eller blot en haveslange. Begynder de græsplæne at se gul og træt ud? Så tilfør økologisk plænegræsgødning, det virker inden for 1 uge. Hvis du er væk på ferie i mere end en uge, skal du sørge for at skære den lidt højere, når du først kommer tilbage, for at lade den komme sig. Gradvist kan du justere højden lavere og lavere.

Efterår

Det ofte her det går galt. Vi glemmer græsplænen, da vi brugere den mindre og mindre. Men det er faktisk her om efteråret du får bedst gavn af din topdressing, kalk og superkompost. De gør at din græsplæne forbliver sund og stærk. Det forbereder den også til de kommende kolde vintermåneder. Gødning og topdressing Langt de fleste en tendens til at gødske om foråret og fokusere på græsvækst, men efter en sommer med hårdt brug og varmt vejr kan græsplæner blive slidte. Korrekt pleje om efteråret vil hjælpe rodvækst og gøre din græsplæne sundere i det lange løb. Nu er det perfekte tidspunkt at udføre eventuelle behandlinger, da der er tid til, at græsset reagerer, før temperaturerne bliver for lave. Topdressing er klar en af de bedste måder du kan pleje din græsplæne på. Husk at slå græsset Bliv ved med at slå din græsplæne, indtil den holder op med at vokse, og vær grundig med at fjerne dine græsafklip. Genså alle bare pletter med græsfrø ved at bruge samme metode som i foråret. Luftning af græsplænen At lufte græsplænen er en anden vigtig efterårsopgave. Mange græsplæner bliver komprimeret ekstremt meget hen over sommeren- når de bliver trampet på, komprimeres jorden, og det betyder, at ilt ikke kan komme til græsrødderne. For at lufte skal du skubbe en havegaffel omkring 5 tommer ned i jorden i hele plænen, med en afstand mellem hullerne omkring 5 tommer fra hinanden. På lerjord eller vandfyldt jord kan det være en god ide at bruge en professionel maskine, som trækker jordpropper ud hver gang.

Red din gamle græsplæne

Har du ikke mulighed for at ny etablerer en græsplæne men stadig har brug for at give den nyt frisk liv? Så snyd og brug topdressing vækst! Det kan ske for alle at græsset ikke bliver passet ordentligt i en periode eller at ens græsplænerne generelt bare at begyndt at se træt ud. Måske er der bare for meget mos eller gåsebillelarver?

Topdressing – Middel mod problemer i din græsplæne

Topdressing er en specialblanding af finsigtet sand 0-2 mm og langtidsmodnet kompost (Minimum 2-3 år.), det bruges til at sprede i en tyndt og fin lag på din græsplæne, gerne op til 10 mm. Blandingen skal være 100% homogent og finsigtet – Ellers kan det ikke falde nemt og naturligt mellem græsstråene og pakke sig ordentligt her efter udbringning. Se vores udvalg af topdressing. De fleste oplever med topdressing, at det giver græsset helt ny vitalitet – Det vokser simpelthen helt vildt som en nyanlagt græsplæne. Grunden til det er at komposten virker som jordforbedrende middel der giver nyt liv til jorden og rødderne. Men komposten indeholder også en række vigtige plantenæringsstoffer der får græsset til at gro. Kompostens pH værdi medvirker også til at mosen trives mindre og faktisk med topdressing får du gjort alle følgende processerne i én: Gødning af græsplænen Kalkning af græsplænen Jordforbedring af græsplænen Ønsker du en perfekt græsplæne som de engelske haver? En hel tæt, mørkegrøn og flot græsplæne, så skal du bruge topdressing minimum 2 gange årligt, forår og efterår. Hvis du virkelig vil arbejde mod den perfekte, tætte græsplæne, så kan du topdresse flere gange på én sæson. Så holder du græsset i gang og sikrer de bedste vækstbetingelser – Året rundt. Sådan bruger du topdressing til græsplænen Vi anbefaler altid vores topdressing Vækst, som du kan se ved at klikke her. Vi levere i bigbag á 1000 kg som rækker til ca. 150 m2. Forvent lynhurtig levering på 1-3 hverdage. Når du har modtaget din topdressing, skal du sprede det i et lag på 5-10 mm. Til mindre stykker kan du bruge en håndskovl og trillebøre til at sprede topdressingen. Har du større ujævnheder eller huller, så fyld disse op og komprimer godt inden du spreder topdressing. Hvor ofte skal jeg bruge topdresse? Vi anbefaler du bruger topdressing forår og efterår. Du skal gentage hvert år for at give din græsplæne de bedste betingelser for vækst. Du kan sagtens gøre det hver andet år, men resultatet vil ikke være lige så godt. Husk i teorien kan du bruge topdressing hele året, så længe græsset er i vækst. Hvilken topdressing skal jeg vælge? Har du en almindelig havejord, så anbefaler vi altid vores Topdressing vækst, klik og se produktet her. Ved en sandet jord, anbefaler vi en mere kompostrig topdressing men stadig finsigtet omvendt skal du bruge det til lerjord anbefaler vi mere sand for at sikre de bedste drænbetingelser og vækstbetingelser. Se vores udvalg af topdressing til græsplænen, ved at klikke her.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indkøbskurv