Vi har her samlet mest adspurgte spørgsmål omkring gødning, men skulle du stadig have spørgsmål, skal du endelig ikke tøve med at kontakte os. Vi står altid klar med råd og vejledning om vores organiske, økologiske gødninger. 

Hvilke former for gødning findes der? 

Overordnet findes der to forskellige slags gødninger; Organisk gødning (også kaldt naturgødning) og kunstgødning. 

Organisk gødning (også kaldet naturgødning) består af materialer fra levende organismer. Det er for eksempel fra planter, haveaffald eller fra ekskrementer fra dyr. Det er en gødning der er naturligt fremstillet og dermed beslægtet med det dine planter naturligt vil finde i jorden.  

Kunstgødning (også kaldet syntetisk gødning) er en type gødning der er fremstillet kemisk. De kemiske stoffer er meget koncentrerede og er derfor lette for planterne at optage med det samme. Af samme grund kan man dog risikere svidning af planternes blade, hvorfor man skal være varsom med denne type gødning. 

Hos havebixen.dk sælger vi kun organisk gødning, da det ifølge os er langt det bedste til at få sunde og flotte planter. Derudover er der mindre risiko for overgødning og du står tilbage med planter og afgrøder uden kemiske rester. 

Ud over de to overordnede typer gødning, findes der et utal af forskellige underkategorier, hvor blandingsforholdet er forskellige alt efter hvilke planter eller afgrøder du skal benytte gødningen til. 

I vores sortiment finder du bl.a. drivhusgødning, plænegødning, universalgødning, tanggødning, insektgødning, rosengødning, surbundsgødning m.fl. 

Du kan læse mere om vores organiske gødninger og finde de forskellige typer her.

 

Hvilken gødning skal jeg skal vælge? 

Vi vil her hos Havebixen.dk anbefale dig at benytte organisk gødning. Det vil vi da vi mener, at du med dette får det bedste udgangspunkt for sunde og flotte planter og afgrøder. Med organisk gødning er der også mindre risiko for overgødning og du undgår kemiske rester. 

Der findes et utal af forskellige typer gødninger, hvor blandingsforholdene er forskellige alt efter hvilke typer planter og afgrøder du skal bruge gødningen til.

I vores sortiment finder du bl.a. drivhusgødning, plænegødning, universalgødning, tanggødning, insektgødning, rosengødning, surbundsgødning m.fl. 

Du kan læse mere om vores organiske gødninger og finde de forskellige typer her

 

Hvor meget gødning skal man bruge? 

Det er meget vigtigt at læse på hvert enkelt produkt for at få den rette dosering. Det er forskelligt fra produkt til produkt, men på vores økologisk flydende gødninger og vores organiske pelleterede gødninger fremgår det meget tydeligt, således du aldrig er i tvivl. 

Du kan læse mere om vores forskellige gødninger og deres doseringer her

 

Hvad er forskellen på organisk gødning og kunstgødning? 

Organisk gødning (også kaldet naturgødning) består af materialer fra levende organismer. Det kunne f.eks. være fra planter, haveaffald eller fra ekskrementer fra dyr. Det er en gødning der er naturligt fremstillet og dermed beslægtet med det dine planter naturligt vil finde i jorden.  

Kunstgødning (også kaldet syntetisk gødning) er en type gødning der er fremstillet kemisk. De kemiske stoffer er meget koncentrerede og er derfor lette for planterne at optage med det samme. Af samme grund kan man dog risikere svidning af planternes blade, hvorfor man skal være varsom med denne type gødning. 

Hos Havebixen.dk sælger vi kun organisk gødning, da det ifølge os er langt det bedste til at få sunde og flotte planter. Derudover er der mindre risiko for overgødning og du står tilbage med planter og afgrøder uden kemiske rester.

Du finder vores organiske gødninger her

 

Hvad er NPK?

Mange antager at NPK-gødning er det samme som kunstgødning, men dette er en fejl, da alle gødninger indeholder N, P og K, da det netop er indholdet af disse næringsstoffer, som vi fokuserer på, når vi taler om gødning. 

Vores organiske og økologiske gødninger indeholder derfor NPK-værdier – ellers ville det ikke være gødning. 

N står for nitrogen: Kvælstof som bruges ved dannelsen af det grønne farvestof, klorofyl, som er nødvendig i fotosyntesen. Det styrer blad-og skudvæksten ved dine planter. 

P står for fosfat: Bruges i DNA som bærer arveanlæggene til stoffet ATP, der indgår som energiformidler i alle livsprocesser samt i reguleringen af sukkertransporten. Dette er medvirkende i dannelsen af blomsteranlæg. 

K står for kalium: Bruges som et hjælpeenzym i mange processer, hvor den mest afgørende er dets virkninger i forbindelse med åbning og lukning af spalteåbningerne på bladene. Dette er med til at styrke bladets immunforsvar. 

Da det netop er vores vision at være så gennemsigtige i vores produkter som muligt, kan du under hver beskrivelse af vores organiske gødninger læse om produktets NPK-værdier. Dette er vigtigt, således du er sikret en kvalitetsgødning til dine planter og afgrøder. 

Læs om vores forskellige gødninger og deres NPK-værdier her

 

Hvad er surbundsgødning? 

Surbundsgødning er en speciel type gødning, som er beregnet til planter der dyrkes i bede med surbund. Det drejer sig f.eks. om blåbær, tyttebær og rododendron. 

Økologisk og organisk surbundsgødning giver øget biologisk aktivitet i form af gavnlige mikroorganismer. Mikroorganismerne forbedrer jordstrukturen og danner humus i jorden, så den holder bedre på næring og vand fremadrettet. Fordelen ved vores økologiske surbundsgødning fra Jysk Muld Kongerslev, er at den har et meget lav pH værdi og er med til og forsure dit bed. Surbundsplanter skal dyrkes i lav pH fra 4,5 til 5,5, så de kan optage de korrekte næringsstoffer. 

Du kan læse mere og købe vores økologiske og organiske surbundsgødning her.

Og hvis du står og mangler en god spagnumfri jord til dine surbundsplanter, så anbefaler vi vores spagnumfri surbundsjord 600 liter, som du finder her

 

Hvad er forskellen på flydende gødning og fast gødning? 

Flydende gødning 

Flydende gødning er lavet til at blive blandet op med vand, og er med til at holde din jord sund og rask samt haven flot. 
Økologisk flydende gødning fra Jysk Muld Kongerslev er 100% plantebaseret, hvilket gør den velegnet til både indendørs og udendørs brug. Økologisk flydende gødning er lavet af blandt andet planteprotein fra danske økologiske landmænd og er med til at øge den biologiske aktivitet i jorden. Det forbedrer jordens frugtbarhed og sikrer mineralisering af de eksisterende organiske stoffer – dermed får du sunde og flotte planter. 

 

Køb flydende økologisk universalgødning her

Køb flydende økologisk drivhusgødning her

Køb flydende økologisk blomstergødning her

Køb flydende økologisk tanggødning her

Køb flydende økologisk mikrobooster her

 

Fast gødning

Vores organiske gødninger kommer i pilleform, hvilket gør det virkelig nemt at bruge. Det har en langsomvirkende effekt og sørger dermed for, at dine planter har gødning i lang tid. Vi har flere forskellige pelleterede gødninger, som er lavet af strøelsen fra insekter, hvilket er et helt unikt og bæredygtigt produkt fra Jysk Muld Kongerslev. Vores organiske gødninger i fast form er alle godkendt til økologisk dyrkning og er et bæredygtigt og miljøbevidst valg til den bevidste forbruger. 

 

Køb økologisk surbundsgødning her

Køb insektgødning her

Køb plæne- og nyttehavegødning her

Køb robotplænegødning her

Køb rosengødning her

 

Hvordan gøder jeg min græsplæne? 

Du bør gøde din græsplæne flere gange i løbet af sæsonen. Vi anbefaler at du gøder fra april til juni og så igen i september. 

Det er vigtigt at plænen er tør, når du gøder den, men det bedste resultat kommer, hvis der efterfølgende kommer regn. Hvis ikke det regner anbefaler vi, at du husker at vande din græsplæne dagen efter gødning. 

Du skal sørge for en jævn fordeling af gødningen. Det kan enten gøres ved at at stryge det ud med dine hænder, en skovl eller bruge en gødningsspreder, som du kan købe specifikt til dette formål. Sidstnævnte vil sørge for en jævn fordeling og vil give det bedste resultat. 

Vi anbefaler vores organiske plæne- og nyttehavegødning fra Jysk Muld Kongerslev, som du kan købe og læse mere om her.  

Hvis du i stedet har robotplæneklipper anbefaler vi vores organiske robotplæneklipper fra Jysk Muld Kongerslev, som du finder her.

 

Hvad er tanggødning? 

Flydende økologisk tanggødning fra Jysk Muld Kongerslev er et unikt produkt, som passer til alle planter i haven og kan tilmed benyttes indendørs. Det er en 100% naturlig planteforstærker, som forbedrer din jord og dine planter. Det vil kunne ses ved øget blomstersætning, flere frugter, sundere og stærkere rødder samt grønnere planter. Økologisk tanggødning er særdeles effektiv og bidrager til et højt indhold af mikro- og makronæringsstoffer til stor gavn i den økologiske dyrkning. 

Økologisk tanggødning er skabt med respekt for naturen og med omtanke for miljøet. Det er et restprodukt fra en anden dansk virksomhed, Nordisk Tang, som vi Jysk Muld har omdannet til denne unikke og meget effektive gødning. 

Du kan købe og læse mere om økologisk flydende tanggødning her.

 

Hvad er insektgødning? 

Insektgødning er en grøn og bæredygtig gødning fra Jysk Muld Kongerslev, som med sikkerhed giver nyt liv i dine stueplanter, krukker og havebede, så du kan få kraftige planter med grønt flot løv og krukker med blomster som sætter massere blomsterknopper og dermed massere blomster. Den er langtidsvirkende og et lugtfrit, naturligt valg. 

Pelleteret insektgødning består af ekskrementer fra insekter, hvilket sammen med næringsstoffer indeholder kitin, som er byggesten til at holde plantens cellevægge sunde og stærke og dermed modstandsdygtig overfor skadedyr og sygdomme. En anden fordel er, at den er nem for planterne af optage og bidrager med gavnlige mikroorganismer i jorden. Vores faste insektgødning fra Jysk Muld Kongerslev er et bæredygtigt produkt, som med garanti booste dine planter. 

 

Du kan købe og læse mere om vores insektgødning her.

Indkøbskurv