April

Endelig er det april måned, og nu begynder væksten. Det begynder med brune grene og bar brun jord, græsset stadig en vintergrøn farve men går hurtigt over i den bedste måned på året for blomster, og tulipaner er på deres højeste. Næsten alle bladene på træer, buske og hække folder sig ud og åbner sig med en utrolig friskhed og energi, og den nye vækst på urteagtige planter er næsten synlig.

Det vigtige er at komme foran. Så klip græsset, lug så meget som du gider, kom flerårige planter som du ønsker i jorden, så nogle frø. Hold det simpelt. Hvis der er opgaver, som du burde have udført meget tidligere, er der to fornuftige tilgange. Gør dem enten lige nu, lidt senere end du burde, eller lad dem stå til næste vinter.

Lad naturen komme til rette

Det er en sprængfarlig debat når det kommer til at emnet ”At klippe græs eller lade være” og betyder forskellige ting for mennesker imellem, men langt græs er et af de bedste miljøer for en enorm mangfoldighed af dyreliv i haven, og langt græs med blomster fra løg, stauder og etårige planter er lige så smukt som den mest tætte og grønne plæne. Og mange synes det er et fornøjeligt syn når den vilde plæne er i fuld flora, måske undtaget dem, der ser ordentlighed og rene linjer som hovedformålet med havearbejde. Et godt kompromis til kunne være at reducere til kun at slå stier og afgrænset områder der bruges, så der plads til mennesket og naturen.

Når græsset skal klippes, sættes knivene højt og trim lige så meget græsset de første par uger for at udjævne det som for at reducere det. Efterhånden som vejret bliver varmere og græsset begynder at vokse kraftigere, skal du gradvist reducere højden over et par uger, men altid holde den lidt på den lange side.
Vi garanterer du får en flot og sund græsplæne med denne strategi, især hvis du anvender organisk plænegødninger.

Og husk nu, afklippet er guld værd. Det er rig på kvælstof og hvis det blandes med ”brunt” materiale såsom halm, pap, eller blade vil du få den fineste kompost ud af det.

Så ærter sidst i måneden

Søde ærter vokser bedst i fed jord med masser af fugt og under kølige – men ikke kolde – forhold, så jo mere du kan berige jorden med masser af kompost eller organisk gødning inden plantning, jo bedre vokser de.

Læg nye kartofler

Tid til at lægge kartofler af alle mulige tænkelige sorter derude på markedet, gå efter økologiske eller usprøjtet læggekartofler, og jo hurtigere du er, jo hurtigere kan du nyde den lækre høst, der altid smager så meget bedre end nogen anden, du kan købe i dit lokale supermarked.
Lav en rende 2 gange længdens kartoffel dyb og placer læggekartoflerne med ca. 30 cm. fra hinanden langs bunden af ​​den. Fyld renden tilbage, så jorden danner en højderyg i længden af ​​den. Lad der være mindst 90 cm mellem rækkerne for at give mulighed for hypning – grav mere jord på fremspringende løv for at beskytte dem mod sen frost. Dyrk dem også i et højbed ved blot at skubbe hver læggekartoffel i et 2 gange længdens kartoffel dybt hul lavet med en håndskovl med hver plante omkring 50 cm fra hinanden i et gitter. Uanset hvordan du planter dem, skal du altid berige jorden til kartofler med masser af organisk gødning og kompost.

 

 

Hærdning af følsomme planter

Selvom der stadig er lav risiko for frost i haven, er det på tide at begynde at følsomme planter som fuchsia, citrus, brugmansias, bananer, agapanthus eller Cannas udenfor, så de gradvist kan akklimatisere sig inden de bliver plantet ud i en kant eller potte.

Det er ikke så meget den absolutte temperatur som variationerne mellem nat og dag, de skal vænne sig til. Sæt dem udenfor på et solrigt, men beskyttet sted, men lad dem vænne sig til ændringerne i temperatur og eksponering for vind og regn, som de ikke har skullet se over. de seneste måneder i mindst en uge – og gerne to – inden de flyttes til deres endelige position, efter at risikoen for eventuel frost er overstået.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indkøbskurv