Marts

Marts er måned fyldt med overraskelse hvad vejret angår, chancerne er store for, at det bliver koldt, vådt, snedækket, frost, stormfuldt, solrigt og lunt – og hvis det går rigtig godt, så kommer det hele samme dag. På trods af dette er marts, hvor haven for alvor kommer til live efter vinteren. Uanset vejret kan foråret ikke fortrænges. Marts fuglesang er årets bedste, og løgene, fra de nyeste vintergækker til de tidligste tulipaner og et dusin arter imellem, blomstrer alle sammen, dette er måneden, hvor løgene virkelig tager kontrol, vokser og blomstrer uanset vejret og tilføjer en bredrække af farver, der sætter punktum på vinteren.

Dagene bliver også længere – urene skifter til sommertid i slutningen af måneden (27.03.2022) – og marts måned er der tiden presser for de professionelle gartnere er i fuld sving med potning planter og afslutning af vinterarbejdet.

Frem for alt marts er måneden, hvor haven bliver nemme at genkende efter vintermånedernes mørke. Ligesom hækkene begynder at skyde nye friske grønne blade, og de sidste vintergækker er skiftet ud med en stor skyl af påskeliljer, krokus, hellebores og endda de første arter tulipaner.

DYRELIV I HAVEN

Det vigtigt at blive ved med at fodre fugle hele året rundt, især marts. De fleste fugle yngler denne måned, og mange vil også begynde at lægge æg. Så dette er en tid, der stiller store krav til deres madforsyning da der skal bruges meget energi, efter den lange vinter er der ikke så der er ikke meget naturligt foder tilbage, så fortsæt med at fodre fuglene hele måneden med fokus på mad med næring såsom fedt, jordnødder og solsikkefrø.

Frøer er yderst vigtige og kan lide at gyde i lavt, stille vand, så hvis du er så heldig at have nogle i din havedam, så undgå at genere dem og lad den være i fred, lad dig ikke friste til at rydde dammen eller plante noget. Vent til midt/slut april, hvor haletudserne alle er udklækket.

 

Pindsvind, flagermus, tudser, salamandere og mange sommerfugle vil begynde at komme ud af dvale, prøv ikke at forstyrre naturlige dvalesteder, især hvis du er ved at rydde op efter en lang vinter. Disse væsner starter alle langsomt og vil være sløve og svage – vær derfor opmærksom på dem.

En dansk græsplæne

For at få en nydelig græsplæne skal du tænke positivt. Sæt din indsats i sundt græs i stedet for at bekæmpe opfattede ‘problemer’ som tusindfryd, mos, myrer, ormekaste, muldvarpe, pisang, mælkebøtter og fe-ringe. hvis græsset er sundt, vil alt andet passe sig selv.

 

Det bedste græs kan lide meget veldrænet jord. Mos er for eksempel altid et symptom på dårlig dræning, forværret af skygge. Desværre bliver selv den bedst forberedte jord komprimeret af sammenvokset rødder og regn. Svaret er at arbejde på det mindst en gang om året ved at stikke en grev i jorden og vrikke med den og gentage processen, på den måde tvangs ilter du jorden, så ingen grund til dyre medlemskaber i motionscentre.

Hvis du ønsker at gøre lidt ekstra for jorden, så anvend den bedste kompost du kan finde og spred ud på jorden du netop har behandlet, det vil hjælpe på af dræning, især hvis du gentager manøvren hvert år. Husk at lægge et lag op til 5 cm, dette vil hurtige komprimeres efter regnskyl og omsætning.

Græsset skal slås i marts, men klip det ikke for kort. Bare giv det en let trim resten af denne måned, og græsset vil blive meget sundere – og bedre i stand til at modstå sommertørke – som et resultat.

Klip IKKE ned, bind eller ryd ikke bladene på nogen løg, men lad dem dø naturligt tilbage, da næste års blomst bliver skabt af løvets fotosyntese. Lad dem stå, indtil det sidste spor af grønt er væk – hvilket i hvert fald bliver juni – og ryd dem så eller skær ned.

 

Deling af urteagtige planter

Man kan spare mange penge ved at dele sine urteagtige planter, og denne måned er oplagt til det. Grav hele planten op og kassér den midterste sektion til kompostbeholderen, genplant de mere kraftige ydre dele af planterne i grupper, som vil vokse sammen til en stor plante. Dette kan du gøre ved alle dine urteagtige stauder hvert tredje til femte år.

Marts et godt tidspunkt at plante og flytte rundt på, såfremt din jord er klar. Med ‘klar’ menes varm nok. Den eneste måde at vide dette på er ved berøring. Saml en håndfuld jord op. Hvis det føles koldt og klamt mod huden, vil dine indkøbte frø ikke spire og rødderne vil ikke gro. Hvis den derimod føles varm og holder sammen efter den klemmes, men dog smuldres ved berøring, er den ideel.

 

Plantning af træer og buske
Marts måned er ofte – uden drivhus eller polytunnel – for tidligt at udplante frøplanter, men du kan derimod sagtens komme i gang med hækplanter og træer, før de begynder at sætte nyt løv og marts giver den fordel at der ofte er rigeligt med tilgængeligt vand i jorden.
Husk at træer og buske er ofte, eller rettere forhåbentligt planter der skal forblive i haven i mange år fremover, derfor er det også værd at gøre lidt ekstra forarbejde. Hvis du skal plante én plante eller bare individuelle steder fjernes ukrudtet og der graves et bredt bed og dybde svarende til det dobbelte af højden på rodklumpen/potten, overvej at pode dine planter med mykorrhiza svampe, så du sikret den bedste etablering. Afslutning med 2 cm af den bedste kompost du kan finde.
Har du et større projekt såsom en meget lang hæk eller større areal til træer, frugtlund e.l. anbefales det kraftigt at involvere en professionel gartner, så du sikret det bedste resultat.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indkøbskurv