Maj

Maj er måneden hvor alle vintergrøntsager og frugter er færdige eller brugt op, og sommergrøntsagerne færdig

Tid til at så bønner

Er jorden varm eller over 10 grader, så det på tide at så bønner både buskbønner og stangbønner. Husk det er sarte planter, der hurtigt vil blive slået tilbage af en smule frost, de vil formodentlig overleve, men væksten vil gå i stå.

Så dværgbønner i rækker i godt gødet jord, med hver bønne 20 cm fra hinanden og rækkerne 50 cm fra hinanden. Til klatrende bønner sås to frø i bunden af hver støtte og fjern den svageste af de to, når den ene er etableret og vokser kraftigt. Vand dem godt og hold dem vandet gennem hele vækstsæsonen.

 

Liljer

Tjek bladene på liljer liljebille. Disse har en lys rød kappe på deres overside, men er brune på undersiden, så selvom de er meget synlige, når de nipper bladene – hvilket de gør glubsk – vil de falde af, hvis de mærker problemer og ligger på ryggen på jorden, så de er fuldstændig camouflerede. Der er ingen kendt rovdyr, så den eneste kontrol er at plukke dem af i hånden og bortskaffe dem.

Deling af græsser

I modsætning til urteagtige stauder, deles græsser bedst, når de er begyndt at vokse kraftigt. Løft klumpen og del den i ret store sektioner – de vokser langsomt, så skær dem ikke op i for små stykker. Genplant dem på samme niveau, som de var i før, og vand i godt. Bliv ved med at vande dem ugentligt, indtil de vokser kraftigt.

Opbinding af urteagtige planter

Enhver plante, der er blevet væltet eller kollapset, ser aldrig ens ud, hvor omhyggeligt du end støtter den, så hemmeligheden er at støtte planterne, før de har brug for støtte. Hvis du placerer understøtninger på plads, mens planterne stadig er relativt korte, vil de hurtigt blive skjult af den nye vækst, og som et resultat vil dine kanter ikke se indskrænkede ud. Det er lige meget, hvad du bruger, men pæle og sejlgarn eller snoede beskæringer fungerer godt.

Tomater

Det er tid til at plante tomater ud, hvis du ikke allerede har gjort det, og begrav dem dybt – helt op til det nederste blad, da den nedgravede del af stilken vil udvikle ekstra rødder.

Når de unge planter vokser, danner de skud mellem bladene og stilken, og disse er kendt som sideskud. De vokser med ekstra kraft, og selv om de bærer frugt, tager de energi fra planten og reducerer den samlede høst. Så de skal fjernes, som de vises.

 

Citrusplanterne placeres solrigt

Maj måned er et godt tidspunkt at placere citrus træerne ude igen efter en lang overvintring i drivhuset, dog med forbehold for at skulle tage dem ind hvis der mod al forventning kommer frost.

 

Det også nu at de skal beskæres og skære eventuelle beskadigede grene tilbage. Appelsiner og citroner er meget tilgivende over for hård beskæring og har brug for fornyelse.

Kompost

Kompost gør affald til sort guld, og vi bør kompostere hver eneste rest af have- og køkkenaffald. For at lave det hurtigt, skal der en god blanding af materiale med højt nitrogenindhold (grønt) som græsafklip og tørre materiale (brunt), der er højt i kulstof, og derefter lufte det ofte ved at vende det. Dette behøver ikke at være en større operation – bare at gå igennem det vil hjælpe meget. Pointen er at få ilt ind i dyngen, som igen fodrer de bakterier, der spiser det nedbrydningsmateriale, og omdanner det til kompost, som så beriger din jord med essentielle bakterier, svampe og næringsstoffer bedre end noget produkt, som mennesket kender.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indkøbskurv