Sådan gør du klar til plantning – 8 tips til din økologiske have

Sådan gør du klar til plantning – 8 tips til din økologiske have 

8 tips og tricks til din økologiske have 

Forberedelse af jorden inden du går i gang med plantning er den bedste måde at sikre, at dine planter vokser og har det godt. Jo mere arbejde du lægger i at jordforberede, jo bedre bliver slutresultaterne. At få en plante godt i gang vil betyde, hvad enten det er blomster og frugt eller blot en stærk, etableret plante, så vil den gro stærkt og flot som der har brug for lidt eller ingen efterpleje. 

Gennemse vores tips om, hvordan du planter, nedenfor. 

Før du starter – tjek din jord 
Inden du vælger planter til din have, er det vigtigt at tjekke, hvilken type jord du har. Forskellige planter passer til forskellige jordtyper, og du skal muligvis forbedre din jord, før du begynder at plante. Tjek først jordens konsistens – er den klistret og mudret (ler), eller falder den let gennem fingrene (sandet)? Et sted mellem de to er ideelt – denne type jord omtales ofte som sprød eller med en fin krummestruktur. Det betyder, at unge rødder let etableres.  

 

Tjek jorden for konsistens 
Hvis din jord er tung ler, vil den være svær at grave, og som udgangspunkt vil det være bedst at forbedre jorden med kompost, med tiden får du den bedste jordstruktur. Hvis din jord er sandet eller kalkholdig, skal du også tilføje kompost for at forbedre frugtbarheden. Du bør også kontrollere pH-værdi i din jord. De fleste planter kræver en neutral til sur pH på omkring 6, men nogle kræver højere niveauer af surhed, og disse er ofte kendt som ericaceous-planter. Det er svært at ændre pH-værdien af din jord, men du kan justere den ved at tilføje spagnumfri surbundsmuld. Det vigtigste at huske om jord er at vælge planter, der passer til vækstbetingelserne i din jord – det er nemmere end at prøve at ændre jorden. 
 

Lav en planteplan 

Hvis du er så heldig at have en ny have, eller har lavet et nyt bed og har besluttet dig for, hvilke planter du vil have, er det en god idé at lave en planteplan. Du kan klippe billeder ud af de planter, du ønsker, fra kataloger og magasiner og lege med, hvordan du sætter dem ud. Når dine planter er ankommet, så sæt dem frem og leg lidt med layoutet. Sørg for at læse instruktionerne og efterlade tilstrækkelig plads omkring planten til, at den kan sprede sig, når den er i fuld vækst. 

Plantning af potteplanter 

Grav et hul, der passer til din valgte plante. Med en potteplante kan du tjekke dette ved at sætte potten i hullet. Det skal passe  med omkring 2 cm ekstra rundt om omkredsen, mens dens dybde ikke bør være dybere end selve potten. De fleste små buske sælges i plastikpotter, som de ofte er vokset fra. Du vil måske opdage, at den busk, du har valgt, har en meget stram rodkugle. Hvis dette er tilfældet, skal du forsigtigt drille måtten af rødder ud og løsne jorden – bare rolig, at du skader planten, da nye rødder vil vokse. 

Plantning af barrodede buske og træer 

Hvis du har en barrodplante, såsom en rose, et træ eller en busk, skal du sørge for, at der er masser af plads til, at rødderne kan spredes komfortabelt. Se efter jordens ‘tidevandsmærke’ i bunden af planten, som viser den dybde, den tidligere blev plantet. Brug dette som en guide til, hvor dybt du skal plante nu. Løsne siderne af dit hul, så jorden er lettere for rødderne at trænge ind. Når du har gravet dit hul til den korrekte dybde og bredde, tilsæt lidt insektgødning, tanggødning, mikrorhizasvampe og kompost. Hvis du bruger en pæl, så skub denne ind nu, diagonalt, og hammer den fast. Placer din barrodsplante i hullet, så rødderne er spredt ud, og fyld hullet med jord (bind til pæl, hvis du bruger en). Fastgør forsigtigt jorden omkring planteområdet.  

 
Plantning af løg 

Hvis du planter løg i beholdere, skal du tilføje grus for at hjælpe med dræning. Læg derefter et lag kompost på. Du kan lægge løg, plante senere blomstrende sorter såsom tulipaner i bunden og tidligere blomstrende sorter, såsom krokus, øverst. Denne “lasagne” plantestil er en fantastisk måde at spare plads på. Hvis du planter forårsløg i jorden, kan du naturalisere dem i en græsplæne ved at grave løgene op og stikke løgene i tre gange deres egen dybde. Eller du kan plante en gruppe omkring et træ, lidt tættere på overfladen. Mange løg vil have gavn af at tilføje en håndfuld grus til hullet, da vintervåd kan få dem til at rådne. Læs mere om plantning af forårsløg om efteråret. 

 

Plantning af stiklinger 

At købe stiklinger er en rigtig nem måde at få gang i din have. Disse er kloner af en moderplante – altså identisk som den plante de kommer fra, normalt købt via andre haveinteresseret eller havecentre, og de plejer at være tilgængelige i det tidlige forår, ofte i to størrelser eller vækststadier. Begge størrelser skal pottes på i større potter, så de kan vokse videre til næste fase i beholdere. Nøglen til succesfuld vækst fra stiklinger er at vande før plantning og håndtere planterne forsigtigt ved de to øverste blade, og skubbe dem ud af beholderne, de ankommer i. Fyld en lille potte med kompost og stik herefter stiklingen i i mulden og pres den let. 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indkøbskurv