Sådan får du succes i køkkenhaven

Der er noget helt særligt ved grøntsager, man plukker friskt fra egen avl i køkkenhaven. Ikke bare er grøntsagerne langt friskere end noget der har ligget på hylden i supermarkedet, du har også helt styr på hvilken jord, gødning og pasning planterne har været igennem. Og så er det rigtig dejligt at slippe for plastindpakning m.m.

Men hvordan kommer man i gang? og hvad giver det bedste resultat i køkkenhaven? Vi giver her et par gode råd til nybegyndere og let øvede køkkenhave-entusiaster.

1. Så i god jord

En god jord fuld af næringsstoffer er det vigtigste fundament for en succesfuld køkkenhave. Dine planter vil elske god ren muld for dens fantastiske egenskaber såsom sin store kapacitet af ilt, vand og næringsstoffer. Så skal du i gang med dine havedrømme er udgangspunktet næsten altid god muldjord.

Allerførst bør du fjerne alle sten og små grene, der måtte være i jorden.

Så ren en jord som muligt, vil være ønskeligt. Det kan også opnås ved at købe ren jord, som specifikt er renset og perfekt egnet til køkkenhaven.

Der er mange gode muligheder her på siden for at købe gode muldjordsprodukter til din have.

Du kan også – såfremt din jord allerede er nogenlunde, nøjes med at forbedre jorden, så den er egnet til opstart af køkkenhave.

Sådan kan du forbedre din havejord

Du kan tilføje kompost fra tidligere år, hvis du allerede har køkkenhave eller benytte dig af gødning eller jordforbedring.

Dette er bedst egnet, hvis din havejord i forvejen er nogenlunde ren, men du blot ønsker at tilføre mere af den gode næring til jorden.

De forbedrede vækstforhold giver også gode levevilkår for mikroorganismer og insekter i haven.

2. Så på det rigtige tidspunkt

Tjek altid foreslået så-tidspunkt på pakken med grøntsagsfrø som udgangspunkt. Selvom dette ofte er en god guideline, kan det svingende vejr dog give lidt udsving i, hvornår du optimalt skal begynde at så.

Et godt tip er derfor, at holde øje med hvornår landmændene begynder at så. De skal nemlig leve af at ramme så præcist som muligt, så de lægger mange kræfter i at finde det rette tidspunkt.

Sådan sår du i køkkenhaven

Rens jorden for sten og ukrudt. Gød jorden, og vand, så jorden er fugtig.

Lav små huller, eller træk en så-rille i jorden. Så frøene ifølge anvisning på frø-pakken

Vand en gang til, forsigtigt så frøene ikke flyder væk. Hold jorden fugtig indtil frøene begynder at spire.

TIP! Overvej at lægge en fiberdug over bedet i begyndelsen af sæsonen. Dette giver en god start for spiringen. Dugen beskytter mod skadedyr, holder på fugten og giver en jævnere temperatur.

3. Husk gødning

Dine planter har brug for løbende næring for at vokse og suge kraft til sig – kraft som du selv i sidste ende nyder godt af, i form af volumen og smag på dine grøntsager.

Her kan både bruges syntetisk og organisk gødning. Her anbefaler vi det sidstnævnte til køkkenhaven, da det ikke blot er mere miljørigtigt, men også er let for begyndere, idet man stort set ikke kan overgøde med organiske gødning.

Prøv f.eks. vores Have- og Grøntsagsgødning til formålet. Den er rigtig god og giver gode vækstforhold til din have.

Have- og grøntsagsgødning strøs ud 2 gange årligt – omkring april og juni.

4. Start med lette grøntsager

Nogle afgrøder er bare nemmere at få til at lykkes end andre.

Vi anbefaler at begyndere starter med f.eks.:

Gulerødder

Løg

Ærter

Salat

Radisser

Spinat

Rødbeder

Kartofler

Se vores store udvalg af professionelt udvalgte grøntsagsfrø her.

5. Husk at vande

Det lyder simpelt, og det er det også. Jorden skal vandes jævnligt, så frøene får de bedst mulige vilkår for at vokse, og for at planternes rødder kan få fat i de gode næringsstoffer i jorden og gødningen, du har valgt.

Ser jorden tør ud, er det på tide at vande.

Husk at højbede for det meste har brug for at blive vandet oftere.

Vi anbefaler at du vander haven om morgenen eller aftenen, især på varme solskinsdage, da vandet ellers let fordamper inden det når ned i jorden.

 

Har du drivhus i haven?

Så kan du læse vores begynderguide til drivhus her.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indkøbskurv