Sådan dyrker du chili

Chilidyrkning er populært i mange hjem for tiden.

Chili er i sig selv en smuk plante og frugten er særdeles velsmagende i madlavningen. Vil du også vide lidt mere om det at dyrke dine egne chilier? Følg vores guide og få succes med såning af chili.

Se hele vores udvalg af grøntsagsfrø her

1: Chilifrøene skal holdes varme

Chilien stammer oprindeligt fra varmere himmelstrøg og har derfor svært ved at vokse i det koldere danske klima. Dæk gerne jorden med plast (eller så dine frø indendørs eller i drivhus). Efter såning, skal chili gerne stilles varmt, indtil frøene spirer. Frøene spirer bedre, hvis jorden er lun – helst mere over 20 grader for almindelige chilier og over 25 grader for nogle af de stærkeste sorter. Temperaturen skal helst kunne holdes deromkring hele døgnet.

2: Frøene skal have rigeligt med lys

Når chilifrøene er spiret og har sat de første blade, er det vigtigt, at de små planter får rigeligt med lys. Den mørke, danske vinter, kan give lidt udfordringer, hvis man planter for tidligt på året. Det ses oftest ved, at planterne bliver lange og ranglede i det dårlige lys – også selvom de er plantet inden døre i vindueskarmen.

Her kan du tilføre ekstra lys i form af en vækstlampe, for at give planterne det ekstra lys, der skal til, for at give store og sunde planter.

3: Omplant dine chilier

Når planterne er vokset og er blevet 10 cm. høje, er det ved at være tid til omplantning. Plant gerne i en potte med diameter på ca. 10 cm. potte i første omgang.

Chiliplanten kan skæres tilbage, når planterne er cirka 15 cm. høje. Det vil give mere kompakte planter og hjælper samtidig på pladsen, da de hurtigt vokser sig høje og brede.

Husk: Chiliplanterne har stadig brug for tilskudslys, så længe de står indenfor

4: Fjern blomsterknopper og frugter løbende

Når chiliplanten begynder at blomstre, bør man fjerne 5-7 knopper, når de viser sig. Det kan virke ærgerligt, men det er en nødvendighed. Ellers risikerer du, at dine chili går i stå og stopper med at danne nye blomster.

Vi anbefaler også, at du løbende fjerner frugter fra planterne, når de modner, da dine chiliplanter så vil blive ved med at sætte nye blomster og frugter hele sæsonen igennem.

jeppe-vadgaard

Køb dine chilifrø her

Havebixen har et udvalg af forskellige chilifrø, i forskellige styrker.

Tag et kig på udvalget her.

Chili på havebixen.dk

 

Hvor stærke skal dine chili være?

Chili er en smuk plante, og mange vælger at dyrke dem udelukkende for udseendets skyld. De findes nemlig i mange smukke farver og former. Her er styrken naturligvis ikke afgørende.

Vil du i stedet gerne bruge din hjemmedyrkede chili i madlavningen, så gælder det om at være særlig opmærksom på styrkeforholdet i din chili.

Sorterne varierer i styrke, form og farve, fra mild til stærk, fra små til store, fra grønne, sorte, orange og røde og lilla.

Ens for alle chilivarianter er, at der er mest styrke i chilifrugten i den ende hvor stilken sidder. Størstedelen af det stærke stof capsaicin sidder i frøstolen, frøstolen er det sted hvor frøene sidder.

Styrken på chili måles i Scoville (SHU). De milde chilier (samt almindelig peberfrugt) ligger på under 100 SHU, mens de helt stærke rammer en SHU på over 1.500.000 – og det er altså en del stærkere, end de fleste kan klare.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indkøbskurv