Plænegræs: Vælg de rigtige sorter og blandinger

Plænegræs. Hvad enten du skal etablere en ny græsplæne eller pleje din eksisterende plæne, er det godt at have en grundlæggende viden om plænegræs. Her finder du alt hvad du bør vide om valg af græsfrø når du skal anlægge din nye græsplæne eller efterså en eksisterende plæne.

Vælg det rigtige plænegræs

Der er et bredt udvalg af forskellige typer plænegræs på markedet. Fra “almindelig” allround plænegræs, til turbo plænegræs, skyggegræs, robotplæneklipper græs og meget andet. Med det brede udvalg af plænegræs og de mange forskellige producenter, kan det være ret svært at gennemskue hvad det er det bedste produkt at bruge til netop din græsplæne. Du kan blandt andet få almindelige græsfrø-blandinger med frø til villahaven, blandinger med naturgræs til vild vegetation, blandinger med græs der trives godt i eksempelvis skygge samt blandinger med græsfrø til eftersåning eller til reparation.

Herunder finder du tips og tricks til din græsplæne samt gode råd til valg af plænegræs.

Forskellen på græsfrø

Pris og kvalitet hænger sammen, også når det gælder valg af græsfrø. Derfor bør du kigge dig grundigt omkring når du skal anlægge en ny græsplæne, og ikke bare vælge den første og den bedste blanding fra dit lokale discount supermarked. Disse discount græsfrø indeholder nemlig ofte kun 2 forskellige sorter af græsfrø. Typisk rødsvingel og alm. rajgræs. Det er de billigste græssorter og giver en græsplæne, der hverken er slidstærk eller køn. Derudover er det et problem at sorterne ikke er resistente overfor sygdomme, og at græsset vokser så hurtigt, at du kommer til at slå græs alt, alt for ofte. Vi har desuden oplevet græsblandinger, der blot er blevet solgt som “græsfrø”, uden nogen indikation om hvad blandingen egenligt indeholder. Det kan desværre kun anbefales at holde sig langt væk fra den type græsfrø!

Se vores udvalg af græsfrø

Billigt plænegræs

Når du vælger plænegræs, bør du derfor ikke vælge den absolut billigste. Ligesom i mange andre situationer, så betaler kvalitet sig. Ud over dette, så er prisforskellen mellem de billige og de dyre græsfrø ofte ret lille, så det vil være rigtigt ærgerligt at skulle til at reetablere sin græsplæne efter et par år for at have sparet 2-300 kroner.

Som udgangspunkt kan du forvente, at jo billigere du køber dit plænegræs, jo hurtigere vil din græsplæne vokse og jo oftere skal du klippe græsset. Plænen vil samtidig gro ujævnt og der vil opstå huller, hvor ukrudt og mos kan få fat.

Det er bekosteligt at producere plænegræs i høj kvalitet da de langsomtvoksende sorter og det fine græs, har et meget mindre udbytte, når det fremavles. Men det kommer dig til gode i den sidste ende, for køber du langsomtvoksende græsfrø, slipper du ofte med at slå græs cirka 25-30 pct. mindre på en havesæson.

Typer af plænegræs

Når du vælger plænegræs bør du gøre dig klart hvad det er du ønsker af græsplænen. Ønsker du en tæt, fin græsplæne der ikke udsættes for belastninger eller slid i form af eksempelvis boldspil, bør du vælge prydgræs græsfrø. Og har du til gengæld krav om at din græsplæne skal kunne holde til en masse boldspil og leg, skal du vælge de mere slidstærke sorter.

Prydplæne

Skal græsplænen være smuk, tæt og ensartet, bør du vælge dekorationsgræs til din prydplæne. Denne type græsfrø-blanding indeholder blandt andet rødsvingel og engrapgræs der tåler tørke, salt og ikke kræver særligt meget næring. Disse frøsorter giver underjordiske løbere, der resulterer i en meget tæt græsplæne, der tåler lav klippehøjde. Dekorationsgræs som eksempelvis Turfline Fairway ikke indeholder rajgræs, og det gør plænen mere udsat i hård forårssol og i tørke. Desuden er en prydplæne ikke velegnet til boldspil og hård leg.

Græsfrø til en slidstærk græsplæne

En prydplæne kan være fantastisk flot at se på, men er ikke nødvendigvis så slidstærk når det drejer sig om hold leg og boldspil på græsset. Til dette formål har du brug en græsblanding der kan holde til at få skader. Sådanne græsfrø-blandinger er blandt andet Turflines Triumph, der næsten tilsvarer stadiongræs i din egen have. Andre slidstærke alternativer er Turfline ‘Den rigtige’ Græsplæne og GreenBio Græsfrø.

Skyggegræs – græsfrø til skygge

Ligger din græsplæne eller dele af den i skygge af store træer, buske eller lignende? Så har du brug for skyggegræs. Græsfrø til skygge er perfekt til brug ved havens skyggefulde steder, hvor andre græsfrø ikke kan spire. Skygge græsfrø er udviklet til mørke og fugtige områder i haven, eksempelvis under træer og langs hække, hvor græsset bliver grundet den manglende sol, bliver udkonkurreret af af mos og ukrudt.

Hvis din plæne ligger i skygge, risikerer du, at græsplænen bliver tynd og oplever misvækst, og at der bliver plads til ukrudt, mælkebøtter, tidsler og mos. Skyggegræs er en græsblanding der består af græsarter, der klarer sig bedst i skyggefulde omgivelser. Blandingen giver en tæt, blød, slidstærk og grøn græsplæne, til trods for de udfordrede omgivelser.

 

Græsfrø til robotplæneklipper

Er du så heldig at have en robotplæneklipper der tager sig af det hårde arbejde, så tilbyder flere producenter specialudviklede græsfrø til robotplæner. Robotplæne-græsfrø er specialproduceret til at give det bedst tænkelige resultat, når du bruger en robotklipper på græsplænen.

Bruger du en robotplæneklipper vil du opleve, at ikke alt græs trives under robotplæne klipperens høje klippefrekvens. Det undgår du med græsfrø til robotplæner, da græsset efterlades med et fint snit og får ikke brune ender. Det korte græsafklip formulder nemt på plænen og efterlader ikke filt i græsplænen. Derved forbedres græsplænens vand- og gødningsoptag.

Vælg en græsblanding med mange forskellige sorter

Når du vælger plænegræs bør du vælge en blanding med mange forskellige græsfrø sorter. Minimum 4 forskellige sorter af græsfrø. Helt grundlæggende bør du forny din plæne med græsfrø, der er lavet lige netop til de forhold, der er i din have, med hensyn både til eksempelvis skygge, sol og jordbund.

Der stilles faktisk overraskende mange krav til plænegræs og til græsfrø-blandinger. Plænen skal kunne klare tørke, være slidstærk, modstandsdygtig overfor svampeangreb og stærk nok til at klare en streng dansk frostvinter.

Det er som sagt en stor fordel at vælge en græsblanding med mange forskellige græssorter. Nogle sorter klarer sig nemligt godt under tørke, andre er gode i våde perioder, og andre endnu har det bedst i skygge, under frost, i sandjord eller i lerjord. De mange sorter dækker tilsammen de varierende vækstbetingelser i din have, der er i løbet af en plænesæson. Dette ville ikke kunne lade sig gøre ved en græsblanding med en eller to græssorter.

Græsfrø med mikrokløver

Vælger du enplænegræs med mikrokløver, får du mange gode egenskaber med i købet. Kløverne tilfører nemlig kvælstof til græsplænen og på den møde “gøder” græsplænen på en måde sig selv. Som en yderligere bonus vil du opleve at græsplænen bliver hurtigere grøn om foråret og at plænen ser grønt ud i længere tid i de tørre perioder.

Vælger du plænegræs med mikrokløver får du samtidigt en af de langsomst voksende arter af græsfrø. Mikrokløver kan faktisk fange kvælstof fra luften og omdanne det til gødning til det omkringliggende græs. Samtidigt lukker mikrokløver af for ukrudtet til en vis grad. Græsplæner med mikrokløver har derfor et meget lille gødningsbehov, og ses derfor som et miljøvenligt alternativ til eksempelvis kunstgødning af græsplænen.

Græsfrø med gødning

Flere producenter tilbyder græsfrø coatet med gødning. Det betyder at de små græsfrø så at sige får en madpakke med som de kan tære på når græsplænen skal etablere sig. Græsfrø med gødning som eksempelvis Turfline‘s SeedBooster med Accelerator er rigtig gode til at hjælpe gamle og kedelige plæner.

Den unikke kombination af græsfrø og gødning giver energi til plænen og er specielt velegnet til eftersåning. Forsøg viser, at op til 40% flere græsplanter bliver etableret indenfor den første uge sammenlignet med græsfrø uden gødning. Denne type plænegræs beklædt med gødning, er uovertrufne til hurtig reparation af mindre huller og slidte steder på græsplænen.

S-mærket plænegræs

S-mærket plænegræs er en god indikator for, om græsfrøene kan trives på din græsplæne. Med S-mærkede græsfrø har Landbrugsstyrelsen afprøvet frøene i det danske klima gennem en periode over 3 år. Kriterierne er blandt andet slidstyrke, tørketolerance, skudtæthed og sygdomsresistens. Et ”S” efter græsfrøets sortsnavn betyder, at sorten er officielt blevet afprøvet og fundet velegnet til det danske klima. S-mærket er en sikkerhed for en gennemprøvet og dokumenteret plænekvalitet.

Græsplæne med rullegræs – den nemme løsning

Skal din græsplæne være klar på rekordtid, kan du desuden vælge at anlægge en græsplæne med rullegræs. Med denne løsning kan du se resultatet med det samme, og du behøver ikke vente på at græsset spire frem på jorden. Rullegræs er en dyrere løsning end traditionelle græsfrø, men til gengæld kan du se et flot resultat hurtigt. Sagt på en anden måde, er rullegræs genvejen til en flot og tæt græsplæne på kort tid.

Ganske som hvis græsset skal sås på en traditionel plæne, skal jorden forberedes til rullegræs. Desuden er det en fordel at gøde jorden inden anlæggelse af rullegræs for at give græsset de bedste vækstbetingelser. Rullegræs kræver desuden en del vand i anlæggelsesperioden og vi anbefaler at anlægge rullegræs på tidspunkt hvor det trækker op til regn. Er det tørt i vejret bør du vande plænen dagligt indtil græsset har etableret sig i den underliggende jord.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indkøbskurv