Den klimavenlig have

Vi giver dig 7 gode havetips for at gøre din have mere klima- og miljøvenlig.  

 
Insektvenlige bede 

Ønsker du en have der gavner insekter og fugleliv? Så er det ideelt at komme i gang nu med planlægning og udførelsen. I planlægningsfasen skal du nøje udvælge placeringen af bedet, altså det æstetiske udtryk, lysforhold, jordbundstype m.m., for at gøre processen lettere anbefaler vi følgende: 

  • Halvskygge 
  • Næringsfattigjord 
  • Gode dræningsforhold 

Når du har udvalgt placeringen af bedet, anbefaler vi at du fjerner minimum 10 cm af bedet og erstatter det med enghavemuld. Det gør vi for at du får de bedste vækstbetingelser, herunder en jord med lavt næringsstofindhold. Ved valg af frø bør du gå efter hjemmehørende arter, de er mere udviklet og tilpasset vores klima, samt bedre for vores insekter. 

C02 neutral? – Plantning af træer 

Ønsker du at minimere dit C02 aftryk, eller kompensere på andre måder end at købe certifikater? Så grib chancen i dag og plant træer. De binder atmosfærisk CO2 i takt med at de vokser, som først frigives ved fældning eller henfald. Størstedelen opbygges og anvendes af mikroorganismer, hvis træet ikke brændes. Træer har også den fordel at de renser luften, forsinker nedbør og skybrud, skaber gode leveforhold for insekter, fugle og andet godt. 

Er du i tvivl om hvilket træ du skal plante i din have, så spørg dit lokale havecenter, da de altid har den rette viden og træerne du søger. Eksempelvis kan du plante frugttræer i espalier, eller plante søjle-frugttræer. På den måde får du nogle lækre spiselige frugter i sensommeren og efteråret, og derved køber mindre frugt i butikkerne og skåner klimaet for unødigt CO2 

Insekthotel 

Har du lyst til at gøre lidt ekstra for insekterne, selvom du ikke har plads til træer og insektvenlige bede? 
Så prøv og giv dig i kast med insekthoteller. Hotellerne giver gode overvintringsmuligheder og dermed bedre bestøvning af vores planter, da der er flere overlevende insekter. 

Byg et insekthotel ved at bruge en lille kasse, der fyldes med masser af hule stængler fra havens planter. Hæng det op et lunt og beskyttet sted, for eksempel ved en brændestabel, et stendige, en bunke sten, ellers er kvas også et glimrende ly for insekter. 

Forårsplanter – Ja tak 
Hvis du vil gøre en indsats for bierne, så skal du i gang med forårsplanterne, herunder løgplanter. De gør haven smuk, men er også essentielle for bierne, da de forsyner dem med næring når de vågner fra deres vinterhi. Hvis der ikke er nogen forårsplanter med høj nektar- og pollenværdi, så vil overlevelseschancerne for bierne reduceres kraftigt. Er du i tvivl om hvilke planter du skal gå efter, så ring og spørg dit lokale havecenter. 

Bliv (næsten) selvforsynet  

Hvis du producerer dine egne grøntsager, bær, frugter, nødder m.m. reducerer du også dit eget behov for at handle i supermarkedet, og derved skåner du miljøet for unødig transport og plastikemballage. 
En nem måde at komme i gang med grøntsager eller krydderurter, er ved at etablerer højbede. De kan laves af pallerammer, og kan ofte fås gratis ved at spørge lokale virksomheder. Alternativt, kan du udvælge et styk af græsplænen og lave det om til køkkenhave. Husk at fjerne de øverste 10 cm jord og erstat med køkkenhave-/drivhusmuld, for at undgå problemer med potentielle stankelbenslarver, og for at skabe en god buffer af næringsstoffer til de gødningskrævende afgrøder.  
Overvej om du kan etablere en køkkenhave, lave et højbed, plante nogle bærbuske eller frugttræer. Mulighederne er mange, og hjemmedyrket mad smager jo fantastisk! 

Skab dit eget vandkredsløb 

Der er mange muligheder og idéer, når det kommer til regnvandsopsamling og efterfølgende hvad det skal bruges til. Om du ønsker at lede vandet i en lukket beholder eller lave din egen lille sø, er helt op til dig. Dog anbefaler vi altid, at du tager kontakt til din kommune og forhøre dig om dit projekt stemmer overens med den specifikke lovgivning.  
Der er mange gode grunde til at indsamle vand derhjemme, men det er især en god ide hvis du holder have. Når du vander med regnvand, så bruger du ikke unødigt vandhanevand, som er beregnet til drikkevand. Regnvand er mere skånsomt for miljøet, og det sørger for at undergrunden ikke presses for hårdt. 

Skab dit eget forsvarsværn 
Ved at opsætte blandt andet fuglekasser, hjælper du det lokale fugleliv og giver bedre overvintrings- og yngle muligheder. Når du hjælper fuglene med at overleve, så hjælper de også din haves overlevelse. Fuglene er med til at holde skadelige insekter ude af din have, og derved holder din have rask og frisk.  
Når vi hjælper dyrene med at overleve vinteren, er vi også med til at sikre dem mod udryddelse. Eksempelvis er hver fjerde danske fugl truet, så skynd dig at sætte fuglekasser op, og vær med til at skabe bedre forhold for alle fuglene. 
 
Når du sætter fuglekasser op, så husk at dyrene også har behov for mad og drikke. Du kan eksempelvis lade dine stauder stå med frøstande, det giver en sund og god næring for småfugle. Bærbærende træer og busker er en ideel fødekilde til både dig og fuglene, som også er nemme at holde.  Sidst og ikke mindst, husk et fuglebad som du fylder ofte, på den måde har dine fugle i haven altid adgang til vand. 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indkøbskurv