7 enkle teknikker til at forbedre havejord

Sund jord er vigtig for at dyrke stærke, kraftige planter, der modstår skadedyr og sygdomme. Uanset om du starter med frisk jord af høj kvalitet eller havearbejde i din oprindelige muldjord, er det en kontinuerlig proces at forbedre din jord.

7 enkle teknikker til at forbedre havejord

Jord er levende og består af mange dele, herunder mineralpartikler, vand, organisk materiale, luft og mikroorganismer. Disse dele er, vigtige at opretholde for at have en sund have.

Ligesom alle levende ting skal jorden fodres for at give et nærende miljø til at dyrke dine grøntsager.

Grundlæggende til sund havejord

Sunde produktive planter starter med sund havejord. Jorden fodrer planterne, så den skal være frugtbar for at støtte plantelivet. Jord skal også være løs for at tillade rodvækst, dræning og luftcirkulation.

Sund jord vil være rig på næringsstoffer, mineraler og organisk materiale. Det organiske stof er nøglen, da det giver næring til jorden.

Hvad er organisk stof?

Organisk stof er alt, der indeholder kulstof forbindelser, der er skabt af levende organismer. Nogle eksempler organiske stoffer er planterester, revne blade, husdyrgødning og græsafklip.

Hvad gør organisk stof for jorden?

Organisk stof spiller en stor rolle i at forsyne planter med næringsstoffer og forbedre jordstrukturen.

Organismer i din jord nedbryder organisk materiale og omdanner det til næringsrige stoffer. Når organismer lever af det organiske stof, skaber de lommer og letter jorden, så luft og vand kan nå rødderne.

Lerjord bliver let komprimere, vandfyldt og forhindre luft, vand og næringsstoffer i at nå rødderne. Tilføjelse af organisk materiale til lerjord vil hjælpe med at forbedre strukturen ved at lade jorden dræne bedre og gøre det lettere for planternes rødder at vokse.

Sandjord, dræner hurtigt, før rødderne kan nå at få næring. Tilføjelse af organisk stof kan også hjælpe med at sandjord holder bedre sammen og holder på mere fugt og nærigstoffer.

7 måder at forbedre havejord på

Enhver form for jord kan omdannes til sund havejord med lidt dedikation og hårdt arbejde. For at forbedre din jord, vil det tage tid og er en løbende proces. Organisk stof skal genopfyldes ofte for at holde cyklussen i gang. Nedenfor er syv måder, du kan forbedre havejord på.

1. Tilføj kompost

Kompost er nedbrudt organiske stoffer, og det er det bedste du kan bruge til at forbedre have jordens sundhed. Kompost i jorden vil fodre jorden, forbedre jordens struktur, sætte jorden i stand til at bevare næringsstoffer, fremme god dræning. Kompost vil også absorbere vand dybt i jorden, holder jorden løs, så luften kan nå planterødderne, hjælper med at opretholde en neutral pH-værdi og beskytter planterne fra mange almindelige have sygdomme.

Kompost fodrer også regnorme og andet mikrobielt liv i jorden. Ormene vil lave tunneler gennem jorden, dette vil forbedre luftning og dræning og øge jordens frugtbarhed.

2. Få en jordprøve

Tilføjelse af kompost er ikke en gang-og-færdig metode. Det er en del af en kontinuerlig proces at forny næringsstoffer i jorden. Udfør en jordtest hvert par år for at bestemme, hvilke yderligere næringsstoffer der er nødvendige for at fremme plantevækst og produktion.

Jordprøvesæt sælges online og overalt, hvor der sælges haveprodukter, og de er meget nemme at lave selv.

En grundlæggende jordtest giver aflæsninger for jordens pH, kalium (K), phosphor (P), calcium (Ca), magnesium (Mg) og svovl (S). En jordprøve vil også fortælle dig niveauet af organisk stof, blyindhold og give dig anbefalinger til justering af disse niveauer.

3. Brug barkflis på jordens overflade

Barkflis er et nødvendighed for sund havejord og stærke planter. Det forbedre de naturlige vækstbetingelser, bevarer jordens fugtighed, holder jorden kølig og forhindrer ukrudtsvækst.

Barkflisen vil langsomt nedbrydes og tilføre organisk materiale til jorden for at øge frugtbarheden.

4. Undgå jordpakning

Jord, der er hård og komprimeret, tillader ikke vand og næringsstoffer at suge ind, og jorden bliver kold og tør. Små planterødder kan ikke sprede sig på jagt efter fugt og næringsstoffer, så planter dehydrerer og sulter. Kompakt jord hæmmer også mikrobiologisk aktivitet, der er nødvendig for at omdanne organisk materiale til næringsstoffer, der fodrer planterne.

Lerjord har en tendens til at komprimere let med bare vægten af vinter sne og is. Tilføjelse af organisk materiale vil over tid afbalancere jordstrukturen.

Arbejde med jord, der er for våd, vil også komprimere jorden. Om foråret skal du vente, indtil sneen smelter og haven drænes, det skal være så tørt at en håndfuld jord ikke kan holder sammen.

5. Roter afgrøder hvert år

Plantning af afgrøder i forskellige steder i haven hvert år forhindrer udtømning af næringsstoffer og afbryder cyklusserne af skadedyr og sygdomme, så jorden forbliver sund.

Følg treårsreglen for alle have afgrøder. Roter afgrøder hvert år, så den samme familie af grøntsager ikke dyrkes på samme sted i tre år. Det giver tid nok til, at jord sygdomme kan dø.

Nogle planter kan også være med til at hjælpe jordens sundhed. Ærter og nasturtiums tilfører kvælstof til jorden. Du kan genopbygge jorden ved at plante kvælstofreducerende afgrøder efter dyrkning af Kvælstoffiksering afgrøder.

6. Dyrke efterafgrøder

Efterafgrøder dyrkes primært til grøngødning som gavner jorden og afgrøden året efter.

Plant efterafgrøder i slutningen af havesæsonen for at få beskyttet jorden mod at blive eroderet af kraftig regn, vind og snesmeltning. Afgrøderne vil også forhindre jorden i at komprimere og stoppe ukrudtsvækst i de varme vintermåneder.

7. Organisk gødning

Tilsæt organisk gødning for at forbedre din jords sundhed og frugtbarhed og dermed dine afgrøder. Organisk gødning er rig på næringsstoffer og vil forbedre jordstrukturen og humus indhold, når den indarbejdes i jorden.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indkøbskurv