5 tips til at dyrke en økologisk grøntsagshave i et drivhus

Der er mange fordele ved at dyrke økologiske grøntsager i et drivhus, men du bliver desværre ikke automatisk ukrudts- og skadedyrsfri, bare fordi du dyrker grøntsagerne indendørs. Vil du have fuld kontrol over, hvordan du beskytter dine dyrebare økologiske planter? Her er fem tips til at producere sunde og lækre økologiske grøntsager til dit drivhus.

1. Planlæg dit drivhuslayout på forhånd.

Brug millimeterpapir til at tegne, hvor du vil placere hver plante i dit drivhus. Ledsaget plantning er ikke et nyt koncept, men brugen af det i et økologisk drivhus kan ikke understreges for meget. Drivhushavearbejde har sin egen andel af skadedyrsproblemer, som mange kan undgås naturligt ved brug af ledsagende plantning. Tropæolum jager bladlus væk. Løg og porrer ved siden af gulerødder for at afskrække gulerodsfluer. Franske morgenfruer ved siden af tomater vil afskrække bladlus. En ældre busk kan afskrække mus. Planter du direkte i jorden, kan myrer være et problem. Plant pebermynte, grøn mynte, laurbær eller hvidløg for at jage de små væsner væk. Og selvfølgelig er der den altid den populære øl fælde for snegle. På den anden side, for at tiltrække sunde insekter, plant Sommerfuglebusk, Røllike og blomstrende urter såsom dild, rosmarin og lavendel i hele dit drivhus. Disse vil tiltrække skadedyrsslugende mariehøns, snørevinger og svirrefluer.

2. Plant med organisk jord.

Spar ikke på kvaliteten af jorden eller de organiske tilsætningsstoffer, du vil tilføje til din jord som kompost, gødning eller havprodukter som tang. Tilsætningsstoffer vil øge din jords sundhed, men husk, at tilsætningsstoffer varierer afhængigt af hvilke planter du dyrker. Forskellige planter har forskellige behov.

3. Kompost.

Dette er den vigtigste og mest overkommelige faktor i dit drivhus. Husk at holde din kompost økologisk. Det betyder, at alt, hvad du smider deri, skal være økologisk. Hvis du putter noget, der indeholder kemikalier, i din kompostbeholder, vil din kompost indeholde kemikalier.

4. Kend dine naturlige bekæmpelsesmidler.

Hvis du får et ekstremt insektangreb, og du finder ud af, at du har brug for et ukrudtsmiddel, så kan du prøve økologisk sæbeblanding. Køb den billigste type citronopvaskemiddel, du kan finde, de billige mærker vil normalt ikke have mange af de giftige tilsætningsstoffer, som de dyrere mærker bruger. Bland en spiseskefuld af sæben med 4 liter vand og hæld den i en sprøjte. Sprøjt rigeligt på toppen og bunden af bladene, sprøjt igen hver eller hver anden uge. Sæbeblandingen har den ekstra fordel, at den reducerer risikoen for forskellige sygdomme, der kan udvikle sig.

5. Fjern planterne når sæsonen er færdig.

Når du har høstet dine frugter og grøntsager, skal du trække dem fra jorden og smide dem i din kompostbeholder til næste års have. Fjernelse af planterne hjælper med at bevare næringsstofferne i jorden og modvirke skadedyr.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indkøbskurv